koortslip

Koortslip

Een koortslip - wat is het?

Een koortslip is een infectie van de huid. In de meeste gevallen ontstaat de infectie op de lippen of in de buurt van de lippen. De klachten beginnen met een plekje dat jeukt, een branderig gevoel geeft of pijnlijk is. De huid wordt rood, zwelt op en vervolgens ontstaan er kleine blaasjes. Na een aantal dagen drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes. Na circa een week tot 10 dagen is de plek weer helemaal genezen. Een koortslip komt met enige regelmaat terug, vaak op dezelfde plaats. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, hebben dat een tot drie keer per jaar.

Waardoor ontstaat een koortslip?

De infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus zit in het vocht van de blaasjes. Infecties met het herpes simplex virus komen vaak voor. Ongeveer 8 a 9 van de 10 mensen dragen dit virus bij zich. Er zijn twee soorten te onderscheiden. Koortslippen worden veroorzaakt door het HSV-type 1 virus. Het virus is erg besmettelijk en verspreidt zich via lichamelijk contact, zoals knuffelen en kussen. Het virus bevindt zich in de zenuwbanen van de huid en kan van daar uit toeslaan. Doordat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw komt de koortslip vaak op dezelfde plaats terug. UV licht, koorts, kou, wind, wondjes en een verminderende weerstand zijn factoren die het virus kunnen activeren.

Is een koortslip gevaarlijk?

Een koortslip is niet gevaarlijk. Het is pijnlijk en lastig maar kan zelden kwaad. De blaasjes genezen vanzelf maar kunnen af en toe terugkomen. Normaliter veroorzaken de blaasjes geen littekens. Mensen met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig voor het herpes simplex virus. Bijvoorbeeld mensen met aids, mensen die een transplantatie hebben ondergaan of die chemotherapie krijgen.

Kies een van de volgende onderwerpen voor meer informatie: