koortslip

Koortslip behandeling

Koortslip behandelen

Indien er een koortslip is ontstaan, let er dan op dat deze vanaf de eerste dag besmettelijk is.

  • Breng oogmake-up heel voorzichtig aan om besmetting van het oog te voorkomen
  • Raak anderen (met name baby's en kinderen) zo min mogelijk aan
  • Gebruik handdoeken, washandjes en dergelijke niet samen met een ander persoon
  • Vermijd orale seks
  • Breng een middel tegen koortslip alleen aan op de blaasjes en smeer het niet uit om verspreiding van het virus te voorkomen

Middelen tegen koortslip

Helaas zijn er geen middelen om een koortslip te voorkomen. Gelukkig zijn er wel middelen die de genezingsduur kunnen bekorten en de irritatie kunnen verzachten. Het is daarbij echter wel van belang zo snel mogelijk (bij de eerste tinteling en roodheid) te beginnen.

Er zijn verschillende methodes voor de behandeling van een koortslip. Wanneer de koortslip al is opgekomen kan een crème met zinksulfaat gebruikt worden. Deze werkt jeukstillend en indrogend. De bekendste virusremmer is aciclovir.

Er zijn koortslip crèmes of tabletten die de werkzame stof aciclovir bevatten en het herpes simplex-virus bestrijden. Aciclovir staat ook wel bekend als acivir en acyclovir en onder de merknaam Zovirax en Herpolips. De antivirale tabletten met aciclovir zijn effectiever en sterker. Deze worden echter uitsluitend op doktersrecept verstrekt bij zwangerschap of indien je erg veel last hebt van koortslippen.

In het buitenland wordt L-Lysine vaak voorgeschreven bij de behandeling van koortslippen. Dit is een essentiële eiwitbouwsteen (aminozuur). L-Lysine is werkzaam tegen het herpes simplex-virus en helpt bij de vorming van antilichaampjes. L-Lysine wordt verkocht als supplement (Solgar L-Lysine e.a.).

Tegenwoordig zijn er ook speciale sticks op de markt op basis van plantenextracten. Het voordeel van deze sticks is dat de crème zeer nauwkeurig op de besmette plek kan worden aangebracht.

Kies een van de volgende onderwerpen voor meer informatie: